Ons houten huwelijk: 6 onconventionele lessen, waarvan we vinden dat die niet onconventioneel zouden moeten zijn.
Wat een armzalige benaming voor zo’n mooie mijlpaal. Maar vandaag is dat wél wat we vieren; ons 5-jarig huwelijk. We zijn van online, dus in 2016 ontmoetten we elkaar via Tinder🤣.
Jesse wilde bijna onze eerste date afzeggen toen hij hoorde dat Lisa alleenstaande moeder was. Destijds moest hij er niet aan denken, kinderen. Gelukkig is hij wel komen opdagen doordat een vriend hem toebeet dat hij ‘veel te weinig date’ en ‘dat hij echt niet gelijk met haar hoeft te trouwen (wat hij dus wel deed).
We dansten in Discotheek Manhattan en werden verliefd. Twee jaar later trouwden we en zijn we samen begonnen met ondernemen. Vorig jaar mochten we ons derde kindje verwelkomen.
Aan het begin van onze relatie werkten we allebei als online marketeer. We sparden al veel op inhoudelijk vlak en hadden het verlangen om te werken op onze eigen tijden zodat we op ‘prime time’ van de kinderen echt aanwezig konden zijn. Laten we samen iets gaan doen opperde Lisa als eerste. Jesse moest er nog even aan wennen, hij had zichzelf totaal niet gezien als ondernemer. Alleen maar ‘extra gedoe met administratie enzo’ toch?
We zijn toen gestart met bureauwerk en ondernemers 1-op-1 online marketing aanleren. Het heeft wat jaren geduurd voordat ons aanbod echt goed voelde. Opleiden was niet de juiste term en alleen bureauwerk past niet bij ons. Waar we uitkwamen? Marketing coaching.
Samen ondernemen heeft ook veel gebracht voor ons huwelijk. We zijn ontzettende tegenpolen maar moeten wel altijd eensgezind worden om onze klanten zo goed mogelijk te helpen. We praten dan ook veel over van alles. Is soms vermoeiend, maar uiteindelijk ontzettend verbindend. Tijdens die gesprekken leerden we 6 onconventionele lessen, waarvan we vinden dat die niet onconventioneel zouden moeten zijn. ‘Regels’ waarmee we ondernemen en het huwelijks- en gezinsleven kunnen uitbalanceren.
1 Eis het beste van elkaar. We zien dat best veel stellen vinden dat ze niets mogen eisen van elkaar. Wij eisen van elkaar en onszelf dat je je best doet voor jezelf en voor elkaar. We vinden dat we de beste versie van onszelf verschuldigd zijn aan elkaar én onszelf en spreken elkaar daar best vaak ferm op aan.
2 Kijk de dood aan. Wees bewust van je eigen sterfelijkheid en die van je gezin. Daarmee weet je al meteen wat je op dit moment anders wil doen.
3 Wanneer je merkt dat je elkaar teveel coacht; ga naar een coach. Om je trauma’s op te ruimen, om je relatie te versterken en om op 1 lijn te komen over opvoeding. Coaching wordt gezien als een luxe, maar is wat ons betreft een noodzaak. Niet als redmiddel voor wanneer het niet meer goed gaat, maar juist áls het goed gaat.
4 Maak tijd voor elkaar. We zien elkaar ontzettend veel. Maar als er koters in de buurt zijn, of je moet werken, is dat geen quality time. Hebben we elkaar een paar dagen niet ‘echt’ gezien dan maken we daar ruimte voor.
5 Leer jezelf kennen en praat daarover met elkaar. Het is zó verhelderend als iemand kan delen hoe bijvoorbeeld een bepaald denkproces is gegaan. Wij zijn tegenpolen en moeten dit heel vaak doen. Is soms irritant. Maar wel helpend. Want hoe gaat de ander je begrijpen als je jezelf nog niet eens begrijpt?
6 Geef de ander wat hij/zij nodig heeft, ook al vind je het stom of irritant ;). Als ik overprikkeld ben stuurt Jesse me even weg en ik maak Jesse’s planning en fix systemen zodat hij het overzicht heeft.
We horen veel mensen zeggen dat ze er niet aan moeten denken om te ondernemen met hun levenspartner. Wij willen niet meer anders. Zou jij willen ondernemen met je levenspartner?