Hoe TMNT een miljardenfranchise werd door consistent publiceren
Heroes in a half shell, Turtle Power! Als ‘90s kid ben ik opgegroeid met de Teenage Mutant Ninja Turtles. De animatieserie was het hoogtepunt van mijn dag en de dag dat ik naar de tandarts moest werd in plaats van horror een moment waar ik naar uitkeek, omdat ik een action figure mocht uitkiezen als ik ‘ het goed gedaan had’ in de tandartsstoel.
Toen Peter Laird & Kevin Eastman de eerste Teenage Mutant Ninja Turtles comic zelf publiceerden in 1984, hadden zij geen idee dat dit hun levens voorgoed zou veranderen. De twee comicschrijvers/tekenaars hadden elkaar een aantal jaar daarvoor al ontmoet. Ze vonden elkaar volledig in hun ‘geekness’, gingen samenwonen en waren dag en nacht bezig met het creëren van nieuwe comics. Met veel plezier maar weinig succes: afwijzing na afwijzing is wat ze van de verschillende uitgevers ten deel viel wanneer ze weer eens een manuscript hadden verzonden. Zo ook de turtles. Een ideetje wat ze voor de grap hadden uitgewerkt, om nog een beetje te kunnen lachen na al die afwijzingen:
“”..start[ing] the Turtles.. was a goof; it was not anything we envisioned directing our lives in any way, shape, or form. It was like, “Hey, this looks like fun! Let’s self-publish it! Let’s see what happens!” …Suddenly, and just completely out of the blue, this Turtles phenomenon emerged. And really – from day one – just took over. It was a rapidly accelerating process which culminated in essentially taking over our lives. Completely.”” – Peter Laird
Na ook voor deze titel zo’n beetje overal afgewezen te worden, besloten de heren de comic maar zelf uit te geven en op zoek te gaan naar een aantal comic shops die wel interesse hadden om de titel in de rekken te leggen. De bescheiden uitgave van 3.275 stuks bleek binnen een aantal dagen uitverkocht. Voor issue #2 was de vooruitbestelling al meer dan 15.000 stuks.
Nu, bijna 40 jaar later, is TMNT een miljardenfranchise geworden met tekenfilms, live action series, recordbrekende films, merchandising en vooral speelgoed. Maar ook in die wereld werd het idee van de Turtles in eerste instantie afgewezen; bij Hasbro werden de turtles zelfs ‘het domste idee ooit’ genoemd. Totdat een kleine, Chinese speelgoedmaker wel brood zeg in het idee en de Amerikaanse en Europese speelgoedwinkels uiteindelijk domineerde; de turtles verkochten alleen al in 1990 meer dan 100 miljoen stuks en bezetten 80% van de schapruimte voor jongensspeelgoed.
Moraal? Passie, doorzettingsvermogen en consistent content publiceren zorgden ervoor dat de comiccarrières van Lard & Eastman een succes werden. En natuurlijk een heel goed idee. Dat is tegenwoordig maar op één vlak anders: het is makkelijker geworden. We hoeven namelijk niet meer perse zelf iets uit te geven of advertentieruimte in te kopen. We verwachten alleen vaak al succes na de eerste paar social media posts. En zo werkt het nou eenmaal meestal niet. Maar wie doorzet en consistent blijft publiceren zal z’n publiek laten groeien.